úterý 23. října 2018

Dobroběh 2018


Když jsem se před více než třemi lety stala ambasadorem Rozběháme Soběslav, mým cíle a snem bylo motivovat lidi, aby začali běhat, aby se zlepšovali, aby si plnili své běžecké sny a úspěchy. Chtěla jsem vybudovat v Soběslavi komunitu lidí, kteří budou mít stejný zájem, nadšení a díky tomu budeme společně navazovat nová přátelství. Chtěla jsem také pomáhat ostatním. Těm, kteří nemají takové štěstí jako my a nemohou si jí zaběhat, protože jsou například nějak nemocní nebo si nemohou dovolit koupit ani ty boty na běhání. To je totiž filozofií celého projektu Rozběháme Česko.
A jak se říká VĚŘ, BĚŽ, DOKÁŽEŠ! Tak jsem vždycky věřila, občas běhala a nakonec dokázala.


„Jsme různí, ale patříme k sobě.“
Naprosto výstižný slogan, který nás provázel celým dnem.
Jsme různí – lidé se zdravotními problémy či jinými komplikacemi znesnadňujícími život, dobrovolníci, sportovci, děti, hrdinové nasazující vlastní životy za životy jiných, studenti, politici, obyčejní lidé, kterým nejsou příběhy těch ostatních lhostejné. Všichni tito lidé spojili své síly, aby pomohli tam, kde to je potřeba a těm, kteří si to zaslouží.

Soběslavský kemp TJ Spartak u řeky Lužnice ožil v sobotu 22.9.2018 akcí s názvem Dobroběh. Byl to teprve druhý ročník a už o něm nemůžeme mluvit jenom jako o běžeckém závodě, stalo se z něj totiž mnohem víc. Celou akci téměř celý rok připravovala Diakonie Rolnička společně se 42. mechanizovaným praporem Svatováclavským z Tábora a běžeckou skupinou Rozběháme Soběslav, která je místní odnoží celorepublikového projektu Rozběháme Česko.

Dopoledne se areálem kempu proháněly děti. Nejdříve na klasické běžecké trase a poté si mohly vyzkoušet dětskou army trasu s překážkami. Každý dostal odměnu a ty nejšikovnější v každé věkové kategorii získali i medaili a dárky od sponzorů. Některé děti dokonce zvládli oba dva závody.

Ve 13 hodin odstartoval závod na 6,7km na klasické běžecké trase a v 15:00 přišlo vyvrcholení celého dne – Army běh. Celkem 13 překážek čekalo na závodníky na trase dlouhé 6,5km. Všichni museli překonat překážku, jinak následovaly trestné dřepy nebo angličáky. Závodníci museli například přelézt lanovou lávku a síť, přebrodit se řekou, vylézt na 8 metrů vysoký val, proplazit se pod dráty a také se občerstvit živým červem.

Kromě běžeckých a překážkových tras se letos oproti loňsku rozšířila možnost účasti o pěší trasu, což uvítali ti, kteří chtějí pomoci, ale běh je pro ně příliš obtížná disciplína.
Celý den měli návštěvníci kempu možnost využít i doprovodný program nebo nabídku Čajovny Rolnička k občerstvení. I díky pěknému počasí v posledním letním dnu to byla krásně strávená sobota pro celou rodinu.

Mám slzy v očích, když vidím ty čísla. Díky počtu 478 účastníků na všech trasách se podařilo ze startovného a prodeje na místě vybrat neuvěřitelných 143 000Kč.


A pro koho Dobroběh byl?
Pro
dobrovolnické centrum Diakonie Rolnička.
Proč? Protože dobrovolníci mění svět!
Dobrovolníci jsou obyčejní lidé, kteří dělají neobyčejné věci. Bez nároku na odměnu, ve svém volném čase. V Diakonii Rolnička pomáhají dětem i dospělým s mentálním a kombinovaným postižením, tam kde to milující rodina ani profesionální sociální služby nedokáží - stávají se pro ně prvními opravdovými kamarády, díky nimž mohou trávit volný čas, podle svých představ. A nejen to, možností, jak se jako dobrovolník zapojit je mnohem více. Naše dobrovolnické centrum je tu pro ty, kteří dobrovolníka potřebují, i pro ty, kteří se dobrovolníkem chtějí stát.

Žádné komentáře:

Okomentovat